Resipi Donut

Donut ni semua gerai pun laku. Lagi-lagi kalau kita dapat buat donut yang gebu 
dan rangup!




Mari kita start

Bahan-bahan:
1kg tepung gandum
1 paket yis segera mauripan (11g)
2 sudu besar susu pekat manis
1/2 sudu kecil garam 
1/2 cawan minyak masak
550g air bertapis
Minyak masak 

Cara-cara:
1. Larutkan garam, susu ke dalam air pada suhu bilik. Gaulkan yis dan tepung gandum sehingga rata.
2. Masukkan minyak masak dan gaul ramas sehingga sebati. Kalau boleh sehingga tiada lagi butiran-butiran kasar. 
3. Masukkan cecair sekaligus dan gaul dahulu menggunakan kelima-lima hujung jari sehingga tiada air yang bertakung.
4. Rehat kan adunan tanpa ditutup selama 15-20 minit.
5. Uli semula 2-3 minit sehingga tiada lagi adunan yang melekat pada tangan dan mangkuk adunan.
6. Bahagikan adunan kepada bebarapa bahagian dengan berat 50g setiap satu. Bulatkan adunan sehingga menjadi bola yang licin.
7. Leperkan bola tersebut kemudian tebuk lubang ditengah (guna penutup botol pun boleh). 
8. Biarkan donut mengembang di tempat yang tertutup lebih kurang 1/2 - 1 jam. Tidak perlu terlalu lama kerna donut akan mengembang lagi apabila digoreng.
9. Goreng di dalam minyak yang banyak dengan api yang sederhana sehingga donut menjadi kuning keemasan.
10. Tunggu suam (2minit diangkat) sebelum digaulkan dalam gula caster bagi mengelakkan gula cair melekat. Ataupun menghias megikut citarasa anda!





Comments

Popular posts from this blog

Resepi Karipap

Tips For Presenting In Class

Senarai Lagu Untuk Majlis Perkahwinan (Both Malay and English!)